Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!
Miután nagyjából már tisztában vagyunk az alapokkal kezdjünk el a fogyasztandó ételek összeállításán gondolkodni! Ehhez adok most néhány jó tanácsot.
Amikor az élelmiszer összeállítását tervezed a szabadidős tevékenységhez figyelembe kell venni, hogy egymagadra fogsz főzni avagy csapatostul mész és az egész bandának te kell, hogy összeüss valami ehetőt. Ez utóbbi már majdnem olyan, mint a hadseregben a frontszolgálatos hadtáp tisztek feladata: nem egyszerű. Már csak azért sem, mert ilyen esetekben nem szabad szem elől téveszteni az egyéni diétákat. Van aki tejérzékeny, cukorbeteg, vegetáriánus, vallási szabályok szerint étkezik, stb. De, egyelőre nézzük az egyéni főzőcskézést! Az ellátmány összeállítására két módszer létezik. Az egyik az előre megtervezett menü és annak mennyisége (pl. reggelire egy tál müzli, ebédre egy csomag instant étel, vacsorára kiadagolt zöldségmix pászkával, kefírrel). Ez a rövidebb (2-6 napos) kinttartózkodás alatt válik be. A másik a becsléses vagy beosztásos módszer. Ilyenkor - akár a filmekben a pioneerek - sok, különböző alapanyagot viszel magaddal nagyobb mennyiségben és menet közben találod ki, hogy mit dobj össze. Ez hosszabb utakon (7-10 nap vagy annál is több) működik jól. Persze egy kis gyakorlás nem árt, hogy a mennyiségeket be tudd lőni és ne fogy ki belőlük, de ne is kelljen sokat visszacipelned! Ez a módszer nagyobb teret engedd a találékonyságnak és rugalmasabb. A jól összeállított élelmiszerkészlet kevesebb hordoznivaló súlyt jelent, kevesebb kárbaveszett ételt és kevesebb szemetet, amit vissza kell hoznod magaddal! Kevesebb, mint egy hétre kiruccanva belefér néhány friss áru is, ami nem olyan törékeny vagy nem nyomódik össze. Ilyen lehet pl. a túra kiindulási pontjának közelében levő kisboltból vagy piacról beszerzett friss gomba (akinek van képesítése, az az erdőben is begyűjtheti az alapanyagot), amiből este némi fűszerrel és helyben fellelhető forrásvízből remek gombapörkölt üthető össze. A gomba baromi jó, mert legtöbbjének kicsi az egységnyi súlya, az összes eszenciális aminosavat tartalmazzák, A, B, C és D vitamint is hordoznak, mindössze 2-6%-os a szénhidráttartalmuk, zsírban szegények, ellenben nagyon jó a ballasztanyag tartalmuk. Tehát lefekvés előtt jól telíti a gyomrot. Anélkül, hogy megterhelné azt. Ugyanígy jó választás pl. zöldpaprikát, -hagymát vinni magunkkal az útra. De már az uborka necces magas víztatrtalma miatt - tápértéke amúgy sem jelentős, talán csak magas káliumtartalma. A paradicsom pedig egyenesen felejtős (nyomódik és nehéz), pedig ez jó lenne! A 7-10 napos túrákra már el fog kélni a dehidratált vagy fagyasztva szárított étel, mert jelentős mennyiségű "tápot" kell cipelnünk. Arányszámnak elfogadott a szabadidős tevékenységeket oktatók körében, hogy naponta körülbelül 1 kg élelmiszer tűnik el bennünk az aktív kikapcsolódás során. Ezt a súlyt persze lehet csökkenteni a már korábban leírt feldolgozási eljárásokkal, azonban még így is egy több napos barangolás alkalmával a hátizsák majd' felét az élelmiszer fogja elfoglalni. Ezt gyakorlati alapon én is csak megerősíteni tudom. Tíznél több napra utazva már sokkal kifizetődőbb a hozzávalók szállítása, mert egységnyi mennyiségből, azokat összekeverve jóval több étel nyerhető, mint a kiadagolt, gyárilag előcsomagolt ételekből. Az ilyen hosszú útjaink során már semmi más nem jöhet szóba az alapanyagok mellett, mint a dehydratált és fagyasztva szárított ételek (legyen az zöldség, gyümölcs, húsféle avagy készétel). Ebben az esetben ne feldkezzünk meg a komplex vitamin és ásványi anyag utánpótlásról se, mert a limitált étkezési lehetőségek nem biztos, hogy elegendő mennyisében biztosítják azokat! Ezek lehetnek kapszulák, pezsgőtabletták vagy porok. Egy dologra viszont mindenképpen gondolni kell, amikor a túrára való élelmiszer mennyiségét összeállítjuk: HOGYAN fogsz tudni főzni, fogsz-e egyáltalán? Ugyanis egy Esbit zsebfőző vagy egy bögrényi valami megfőzésére tervezett túrafőző be fogja határolni, hogy milyen ételeket ehetsz. Tehát az ismerete annak, hogyan fogunk főzni határozza meg, hogy MIT viszünk magunkkal (nem számítva a hideg ételt, amire amúgy is szükség van). Az egy lábaskás instant ételeket pl. nagyon sok túrázó használja. Ez nagyban lerövidíti a főzési időt és ezzel a felhasznált tüzelőanyag mennyiségét. Ezáltal kihatással van a pakkunk súlyára. Téli túrázás során, amikor hóból vagy jégből olvasztasz vizet a tüzelőanyag felhasználás drasztikusan meg fog ugrani. Ilyenkor csakis az efféle kistakasos készételek jelenthetik a legjobb megoldást, hogy valamiféle meleg abrakhoz juss az ösvényen. Ezt azért mondom, mert nem biztos, hogy mindenütt találsz tüzifát, vagy nem megfelelőt, vagy épp nem lehet tüzet gyújtani az adott területen. Sokszor azonban ezek az élelmek sem tökéletesek. Pl. olyan vidéken, ahol a víz szószerint többet ér, mint az arany. Mert, ha kiszámolod, hogy egy 90%-ban vízmentesített élelmiszer hidratálása mi mennyiségű vizet igényel, akkor rájösz, hogy egy forró égövi területen ez már komoly problémát jelent. De maradjunk a mi kontinentális éghajlatunknál. A súlyt nem csak az ételek jelentik, hanem a csomagolás is. Tehát körültekintően válaszd meg azokat! Például, ha van lehetőséged szárított hüvelyeseket beszerezned, akkor válaszd azokat, a konzervdobozban vagy befőttes üvegben szállítottakkal ellenben. Pl. a babot éjszakára beáztatva másnap sokkal rövidebb idő alatt megfő, ezzel a tüzelőanyaggal is takarékoskodsz. Friss árut is minél kevesebbet válassz, mert magas a víztartalmuk és ezért gyorsan romlanak - na és persze nehezek! Talán csak egy-két adagra valót az első napokra, egy kis kényeztetés gyanánt. Az ösvényen használjuk el először a legnehezebb és legromlandóbb ételeinket, haladva a legkönnyebb és tartósabb darabok felé, így gyorsan csökkenthetjük a zsákunk súlyát anélkül, hogy ki kéne bármit is dobnunk! Ráadásul ezzel a módszerrel egyfajta átvezetést biztosítunk gyomrunknak az otthoni, tévénézős fotelben majszolt 'mamafőztjétől' a 95%-ban vízmentesített "érdekesebb" ízvilág felé.
Kipróbálnád azt, amit a NASA pilótái? Kattints a képre!
folyt. köv.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.10.16. 19:09:22
ma már csak max háromnaposra megyek, munka mellett ennyire van időnk sajna.
amúgy uborkát pont azért szoktam vinni, mert magas a víztartalma és baromi jól tud jönni, ha fogytán a víz :)
Don't Panic, Stay Calm 2010.10.26. 21:45:29
Nekem is az a bajom, hogy ha hazalátogatok, akkor nem tölthetek két hetet szakadatlanul holmi 'dzsungelharcos' mókákkal, mert a család ki is herélne, de 3-4 napra mindig megszökök. Aztán persze amikor kisimult arccal előkerülök és olyan nyugodt vagyok, akár a Dalai Láma, akkor megértik.
Ebből a szempontból valóban jó ötlet az uborka - és a paradicsom is. Mindössze ebben a fejezetben a kis súlyú, magas tápértékű élelem összeállítására fókuszáltam. Ezért tanácsoltam, hogy ha valaki szintén így gondolkodik, akkor azok számára felejtős.