Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!
A cikk kezdetekor szót ejtettem néhány alternatív főzőalkalmatosság létezéséről. Nos, ezek a következők: láng nélküli és a karbid főzők.
A láng nélküli főzőknek két fajtája ismert. Az egyik a napenergiát használó főző. Mondjuk inkább úgy, hogy melegítő. Aki látta a Kecskebűvölőket (borzalmasan fárasztó film, csak erős idegzetűeknek vagy beszívva ajánlom megtekintésre), annak ismerős lehet az a kütyü, amivel Clooney próbálja megmelegíteni a kaját a sivatagban. Ez a jó szó, hogy csak próbálja. A hatékonysága valóban igen alacsony. Annak kiváló, aki nagyon környezetbarát akar lenni és a sivatagban csavarog, akár a beduinok. A másik láng nélküli főző az amcsi kajacsomagból ismert MRE melegítő. Víz hozzáadásával, kémiai úton fejleszt hőt. Szintén csak melegítésre alkalmas. Arra viszont remek, mert amikor végzett a folyamattal, akkor még az eredeti, vastag kartondobozon keresztül is baromi forró. Viszont használhatósága csak percekben mérhető és minden egyes alkalomra újabb lapocskát és nejlont kell használni, ami ugye rengeteg hulladékot jelent. No, meg vizet, ami ihatatlanná válik a vegyi anyagok miatt. A karbidfőzők kémiai reakció során kalcium-karbidból víz által acetilént fejlesztenek és hőt. Az acetilént szintén lehet hőtermelésre használni vagy világítani. Barlangászok körében volt népszerű, bár inkább világításra. Túrázóknak kevésbé előnyös, mert nehézkes az üzemanyagát szárazon tartani és óvakodni a véletlenszerű begyulladásától, plusz a melléktermék kalcium-hidroxid, ami maró hatású.
Befejezésképpen összeszedtem néhány választási szempontot, fogalmat, jó tanácsot és karbantartásra vonatkozó ötletet. Nos, amikor rá kell bökni a kicsikére három fő szempont van és további rengeteg apró. Az első és legfontosabb: önmagad ismerete. Milyen túrázó vagy?
- (Super-Ultralight = 2,5kg környéke)
- Ultralight = 4,5-10kg,
- Light = 11-15kg,
- Átlagos = 16-20kg,
- Hegymászó = 21kg felett.
- (A kategóriák nem tartalmazzák a víz, élelem és tüzelőanyag súlyát!)
Önmagad besorolása máris meghatározza, hogy mennyire lehet nehéz a főző. Azt neked kell eldönteni, hogy hány grammot vagy hajlandó cipelni. Ezután fel kell tenned a kérdést, hogy milyenek a táplálkozási szokásaid? A kaja a lehető legjobban kell, hogy hasonlítson a mama főztjére vagy vígan el vagy tasakos leveseken és hideg élelmen is? Csak melegíteni kell a gyárilag előcsomagolt ételt vagy gourmetban nyomod? Ez megszabja a főző minimum teljesítményét. Melegítésre bármelyik csoport megfelel. Különbség csak a gyorsaságban van. Azonban főzésre csakis a gáz- vagy benzinfőzőket javasolnám. A második fő szempont, hogy egymagadra fogsz ételt készíteni, vagy több emberrel osztozol? Ez a kérdés mutatja meg a kapacitást. Szintén igaz, hogy csoportnak csak a két nagyágyú nyújt elegendő kapacitást. A harmadik fő szempont pedig maga a tevékenységed milyensége a szabadban. Milyen hosszúra tervezed a kintlétet? Melyik országban? Milyen klimatikus viszonyok között? Melyik évszakban? Mekkora tengerszint feletti magasságban? Milyen könnyen lehet beszerezni a főződhöz való tüzelőt a tevékenység helyszínén? Az igaz, hogy nagy tengerszint feletti magasságban a gázpalackban a nyomás csökken, ezáltal a teljesítménye is, de nem olyan drasztikusan, mint nagy hidegben. Az viszont tény minden főző esetében, hogy a szél és hideg jelentősen rontja a teljesítményt - nem pedig a tüzelőanyag éghetőségét. Vagyis teljesen mindegy, hogy mit választasz mindig tartsd a technikát szélvédett helyen használat közben! További kérdés lehet az ár - főleg otthon. Nos, a házilag összeüthető főzők szinte filléres költségétől egészen több száz euróig vagdalkozhatunk az árcédulákkal. Ez már tényleg csak rajtad függ! Tény, hogy a legdrágábbak a benzinfőzők (átlagosan 50-200€), ezt követik a gázfőzők (50-100€), a fatüzelésűek (0-50€), a solarfőzők (0-50€), alkoholfőzők (0-30€) és végül az Esbit (0-20€). Persze ezek az árak csak a legnagyobb piaci szegmenst mutatják. Extrém kivételek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy két főző közül választani tudj ismerni kell néhány alapfogalmat velük kapcsolatban.
Égésidő: Ez azt mutatja meg, hogy egységnyi üzemanyaggal (pl. palack), teljesen nyitott szeleppel milyen hosszan képes a főző üzemelni. A hosszabb égésidő takarékosabb főzőt jelent, de ez befolyásolhatja a teljesítményt.
Átlagos forralási idő: Ez a szám jelzi a főző teljesítményét, azaz 1L 21°C (70°F) fokos vizet mennyi idejébe telik felforralnia. Az érték három forralás átlageredménye. Arról nem szól a fáma, hogy mekkora tszf. magasságon és hőmérsékleten. Szóval vegyük az elsőt 0-nak a másodikat pedig szobahőmérsékleten (20 fok), na és persze szélcsendben.
Víz/üzemanyag: Ez az érték az angolban "liters of water boiled". Azt jelenti, hogy 100g tüzelővel mennyi vizet képes felforralni. Olyan ez, mint a kocsi átlagfogyasztása: 6,7L/100km. Ha sokat zabál: cserélős.
Emlegetnek tesztekben még egy olyat is, hogy a főző stabilitása. Ez szubjektív fogalom és az üzemkész főző designjától függ. Egy keskeny, magas építésű főző egyértelmű, hogy kevésbé stabil, mint egy alacsony és/vagy szélesebb modell. Természetesen az utóbbi a kedvezőbb verzió. A végére már tényleg csak néhány jó tanács.
- Soha NE főzz a sátorban vagy zárt, kis légterű helyen! Az égéstermékek kellemetlen tüneteket produkálhatnak belélegezve, a sátor pedig anyaga miatt könnyen éghető.
- Mindig ellenőrizd le az összes csövet, vezetéket, szelepet és csatlakozást a szerkezeten MIELŐTT tűzszerszámoddal közelítenél felé!
- Válaszd a lehető legegyenletesebb felületet a főzéshez!
- Használj fedőt!
- A gázpalackok gyári állapotban tartalmaznak némi levegőt a palack szelepében. Ha ez kijött, ezután a főző használatra kész és begyújtható.
- Hidegben való túrázáskor tedd a palackot a ruháid közé a hátizsákodban, közel a hátadhoz, hogy melegen tartsd! Éjszakára csavard a kabátodba! Használatkor pedig takard be hőszigetelő anyaggal (pl. neoprén huzat), de vigyázz, hogy a láng nehogy begyújtsa azt!!!
- A gázpalackok kiürülését többnyire sárgás láng fellobbanása jelzi.
- Szélfogó használata nem ajánlott a gázpalack körül, de alufólia sütőformából építhetünk egyet a gázrózsa köré.
- A benzinfőző tartályát sose töltsük fel karimáig, mert az üzemanyag használat közben tágul!
- Mindig ürítsd ki a benzinfőző tartályát, hogyha hónapokig nem fogod használni!
- A legtisztább égés érdekében benzinfőződhöz használj 'white gas'-t (ez többnyire színtelen, ólmozatlan gázolajat takar - akármilyen flancos néven is palackozzák a nagy gyártók)
- Használj kávéfiltert, hogy megszűrd az üzemanyagot, amikor a tartályba töltöd!
- Alkohol a legjobb benzinfőzők előmelegítéséhez a tiszta égése miatt.
- Ne felejtsd el a szélfogót!
- Óvakodj attól, hogy a nafta a bőrödre fröccsenjen nagy hidegben, mert az üzemanyag gyors párolgása fagyási sérülést okoz az érintett testrészen!
- Takarításhoz elég kell, hogy legyen egy kiszolgált fogkefe, langyos víz, szappan és egy jó nedvszívó, de nem szöszölős rongy a szárazra törléshez.
- Évente kétszer nem árt műszerolajjal finoman átkenni a főző azon részeit, amin gyárilag is érezted a kenést először kicsomagolva.
- Amikor hosszabb időre elteszed a főzőt, tedd egy gyors-záras tasakba, így megakadályozhatod, hogy a ház körüli bogarak, pókok befészkeljék magukat a motyó kis üregeibe, furataiba, mint valami ócska lakásfoglalók és eltömítsék az értékes szerkezetet!
- Ha a túrafőző tüzet fogna (leginkább benzinfőzők esetében), sose önts rá vizet! Dobj rá földet, homokot!
Az én fejem sem káptalan! Ha valamit kihagytam, akkor azt szívesen fogadom egy kedves kommentben!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
philostam 2013.02.12. 08:10:50
Alkoholhoz hülye vagyok, gondolom metilalkoholt kell venni (tehát nem kell speckó túrás palack). Ezt se képzelem standard cuccnak egy kisboltban, vagy tévedek?
Don't Panic, Stay Calm 2013.02.12. 19:16:37
Nem tudom, hogy az Alpok melyik részére tervezed a túrát. Franciáknál pl. a lyukasztós Camping gáz az elterjedtebb és ez szinte mindenütt megtalálható. A gond az, hogy a szezon kezdetével kifosztják a boltokat. Városokban nagyobb valószínűséggel találsz sportboltokat és ott elég jó választék van. De, a szupermarketekben is van néhány népszerűbb model. Itt feltöltheted a készleteket a következő megállóig.
A legnagyobb kalóriaértékű és általában a legtisztább az etanol vagy más néven etil-alkohol. Ezt követi a denaturált szesz, amit jó esetben etil-alkoholból állítottak elő. És csak ezután ajánlanám a metil-alkoholt az alacsony kalóriaértéke miatt. A legrosszabb választás az izopropil-alkohol. Igaz, hogy a hőértéke a legmagasabb, de nagyon koszolva ég és mérgező. Denaturált szesz bárhol vehetsz. Nem hiszem, hogy annak a beszerzése problémát jelentene.
Bármelyik főzőt is válaszd egyet ne felejts el: használj szélfogót!
philostam 2013.02.13. 08:39:21
Olvastam hogy manufaktúrát nyitottál, van valami honlap vagy valami? Milyen cuccokat csinálsz? Lehet hogy vevôként is érdekelne. (Bár most elég jól bevásároltam, épp a minap voltam téli túrán a Bakonyban, Snugpak, Eberlestock teszik a dolgukat!)
Don't Panic, Stay Calm 2013.02.15. 11:09:25
Nem akartam önreklámot csinálni, de ha már így direktbe rákérdeztél: brutalforcegear.blogspot.ie/
Most technikai szünetet tartok, mert ebben a hónapban hazaköltözök Mo-ra és majd ott veszek egy ipari Pfaff-ot.
Örülök, hogy ilyen jó nevű cégek termékeivel tudtál nekivágni. Drágák, de hosszútávon óriási különbséget jelentenek. Az Eberlestockból melyiket vetted meg?
philostam 2013.02.16. 11:29:26
A bushcraft szériára kíváncsi leszek majd, valóban nem lehet pl rendes nadrágot találni.
Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 12:39:24
Igazából táskákon és tokokon dolgozok, meg minden ilyen hasonló kelléken. De, végül is ha sikerülne valami jó nadrágnak való anyagot beszerezni, akkor meg lehetne azt csinálni, hogy egy régebbi, jó szabású nadrágot szétbont az ember és azt használja mintának vagy alapnak némi módosítással - ha már a varrógép ott van a sarokban! Nekem bozótmíveskedéshez a régi német gyapjúnadrág jött be nagyon vagy a svéd, de ezeket is baromi nehéz beszerezni. Amcsiban találtam pár jó oldalt, ahol remek áron és Grade 1-es minőségben voltak, de a szállítás 50$ lenne. Vicc!
philostam 2013.02.16. 14:00:29
Pl nekem vesebajom van és a vesénél megvastagitott ruhát csináltatnék, ilyenekre gondolok, nem is beszélve egy pontosabb méretezésrõl és sok minden másról. Így egy fél életre elegendõ tényleg csúcs felszerelést össze lehetne állitani, kiváncsi lennék drágább mulatság lenne-e összességében.
Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 14:53:13
Az ilyen kis manufaktúráknál a gond ott kezdődik, amikor az otthoni kis "szöszmötölés" kezdi kinőni magát, mert egyre több a megrendelés. Persze ezt mindenki szeretné, mert az jó a családnak. Viszont! Ezzel bejönnek olyan költségek, hogy már nem tudod csinálni az egyik szobában, kell egy műhely, iroda, stb. Vagy megveszed vagy bérled. Teljesen mindegy: az árát ki kell termelned. Ezután a több megrendelés miatt gépparkot kell fejlesztened. Egy varrógép még használtan is negyed millió. Ideális esetben kell egy heavy duty lockstitch, egy cylinder arm, egy bartacker és egy ikertűs. Ez egy milla. Ha valami beszarik vagy csak az éves karbantartás jön el, akkor a szervíz tízezrekkel dobálózik. Plusz előbb-utóbb eljutsz arra a szintre, hogy valakit fel kell venned. Akkor az ő bére is hozzáadódik a dolgokhoz. Be kell jelentened őt, mert különben csúnya rábaszás lesz belőle. Ez duplázza a bérköltséget. Innentől viszont már nem lehet haveri alapon varrogatni, alapítanod kell egy bt-t vagy kft-t. És akkor elszabadul a pokol pénzügyileg. Az állam nemhogy a véredet, de még a csontvelőt is kiszívja belőled, kell min. egy könyvelő, egy ügyvéd. Elértünk oda, hogy az addigi 20€-s tok immár 50-be fájna, hacsak le nem faragsz valamit. És akkor megy mindenki Kínába. Kör bezárult: lóvé megy kifelé az országból, az állam sápítozik és tovább emeli a fizetendő járulékokat - ahelyett, hogy csökkentené és a belső piacot támogatná -, a termék minősége romlik, a vevők elpártolnak, csökken a bevétel, a vállalkozó tovább keresi a kiskapukat és mohóvá válik. Szopóka beállt.
Én ezt nem akarom végigcsinálni, mert tudom hová vezet. Tudok olyan cégről, ahol várólistára tesznek, ha olyan sok a meló. De, legalább megőrzik a kisszériás vagy egyedi megrendelés légkörét és minőségét, a komolytalan vevőket meg kiszűrik. Így kell ezt csinálni.
Nekem van más melóm is jelenleg, tehát megengedhetem magamnak, hogy minimális mennyiséget varrjak, így a mohóság nálam nem játszik és élvezem, hogy odafigyelhetek a legapróbb részletre is, mert van rá időm.
A cégtől függetlenül: sosem tudtam megérteni ezt a XXI. századi, mesterségesen felpörgetett életmódot, ahol mindenkit csak egy paraszthajszál választ el az infarktustól és az agyérgörcstől. Mi a herémre jó ez???
philostam 2013.02.16. 17:43:50
A városi pörgés... Én megmondom őszintén nem vagyok "természetjáró", hanem inkább szökevény. A város lehetetlen, csak amolyan kényszermegoldás. Pedig nem vagyok különc, normális guy voltam mindig is. Nem vagyok a "társadalomkritikus" típus sem, nem gyűlölöm a városi életet hanem szomorúvá tesz. Valami elveszett ott. Mennyi remek vívmány, találmány, ha egyenként nézzük, de együtt valami undorító vigyori massza az egész, az állítólagos "élet" nevében, ami végig sincs gondolva, hogy mi a büdös fene lenne. Egyébként emiatt a természetjáróktól is idegenkedem, mert csak a természetnek, az "életnek" a napos oldalát dicsérik, a csendeset, a nyugodtat stb. Nem vertek még sátrat vadkanágyástól száz méterre, a horrorfilmbe illő hörgések közt aludva! :) (aznap este egy hatalmas szarvas is 2-3 méterre jött a sátramhoz, el kellett diszkréten ijesztenem, nehogy megakadjon és pánikba essen; feledhetetlen).
Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 19:10:13
Nem is annyira a "városi pörgés" ellen vagyok, hiszen én is városi gyerek vagyok, hanem úgy általában ez az értelmetlen túlhajszoltság ellen. Úgy érzem, hogy ezzel kiveszik bennünk az egészséges egyensúlyozás ösztöne a hagyománytisztelet és a kedvező fejlődés között.
Az épített környezetnek voltak/vannak előnyei. Ezért jöttek létre. Ezért hívta életre a társadalom és a közösség igényei. A gondot abban látom, hogy mára inkább az árnyoldalai kezdenek kidomborodni. A természet sem olyan idilikus, mint ahogyan azt sokan próbálják beállítani. Máskülönben az ember nem tömörült volna kommunákba és nem akarná folyamatosan csökkenteni annak hatását a mindennapi életében. Ezt én is megtapasztaltam már a hosszú évek túrázásai során. Ennek ellenére nem szabadna elfelejtenünk, hogy nélküle mi sem létezhetnénk ezen a bolygón, de ha állandóan megpróbálunk erősebbnek és okosabbnak látszani, mint Ő, akkor vele sem sokáig!
philostam 2013.02.16. 19:43:29
Apropó: a "The great global warning schwindle" dokumentumfilmet ajánlom megnézésre, nagy eséllyel az egész globális felmelegedés kamu, inkább talán az olajcsúcstól kellene tartani.
mengyan 2014.01.07. 10:17:20