Leírás

Természetjárás, túrázás, táborozás, bozótmívesség, ősi készségek, vadonbéli magabiztosság, élni a vadonban, túlélni a vadonban. Hiking, trekking, camping, bushcraft, primitive skills, wilderness self reliance, wilderness living, wilderness survival.

Címkék

aerob (1) aktív szén (3) alkoholos főzők (2) általános (42) alufólia (2) anaerob (1) Aquamira (1) Bahco Laplander (1) bakancs (8) bakancsfűző (2) bambusz (1) benzinfőző (1) besugárzás (1) betétkesztyű (1) betétzokni (1) biodízel szűrő (1) bio tampon (1) bozótmíves (2) bróm (1) brómos tea (1) bushcraft (2) Camelbak UV (1) Cannabis sativa (1) Carrauntoohil (1) cipőfűző (2) csípés kezelése (1) csuklóiránytű (1) dehidráció (1) derékalj (4) desztilláció (1) dupla hurkos cipőfűző kötés (1) egykezes tűzgyújtás (1) elemek tárolása (1) Erdőtörvény (1) Esbit (2) evőeszközök (5) ezüst (1) fatüzelésű főző (1) felszerelés (86) felszerelés ápolása (5) fénykezelés (1) fizikai szűrés (2) fluor (1) fogfehérítés (1) folyadékvesztés (4) fordított ozmózis (1) forralás (2) FO szűrő (1) G10-es óraszíj (1) gázfőző (1) gázpalackok (1) GSI (1) GSI bögre fedő (1) gyufa (1) hálózsák (5) harisnya (1) hátizsák (5) hidrogén-peroxid (2) higénia (8) hőháztartás (6) horgászat (1) hyperthermia (1) hypothermia (1) intimbetét (1) intimkehely (1) intimpárnácska (1) Írország (1) jód (2) kalap (1) kálium-permanganát (2) Katadyn (2) katonai szűrő (1) kávéfilter (1) kémiai vízkezelés (1) kémiai víztisztítás (1) kender (1) keszü főző (1) Killarney (1) kisdolog (5) kiszáradás (1) klór (1) klór-dioxid (1) klórtabletta (1) kombinált szűrőeszközök (1) kovakő (1) kulacsalapanyagok (1) kulacsok (1) kulacs v. vizestömlő (1) lábgomba (1) len (1) lepárlás (1) Lifestraw (1) magnéziumtömb (1) menstruációs görcsök enyhítése (1) menstruáció a vadonban (2) mész (1) Montbell (1) mosható intimbetét (1) mozgásformák (1) MRE melegítő (1) Multicam (1) nagydolog (6) napenergiás főző (1) nátronlúg (1) NTOA (1) öngyújtó (1) összehajtható tartályok (1) oxigénkezelés (1) ózon (1) pálmalevél (1) pamut (1) ponyva (1) Poo Powder (1) pottyli (1) Pure UV (1) ruházat (10) saját projektek (7) sátor (8) sátorcövek (1) sisakbélés (1) Steripen (1) Suunto (1) szabályok (5) szalma (1) szűrőeszközök (1) tábori wc (6) taktikai kesztyű (1) tanácsok (130) táplálkozás (7) tartós gyufa (1) Tatonka bögre fedő (1) természetes módszerek (1) termoszok (1) TicTac másként (1) tippek (15) Trangia tunning (1) túraedények (7) túrafőzők (12) túrázás jogi szabályozása (1) túrázós lista (1) túra tervezése (6) tűzacél (1) tűzacél használata (1) tűzcsiholó szíj (1) tűzdugattyú (1) tűzeke (1) tűzeszterga (1) tűzfűrész (1) tűzfúró (1) tűzgyalu (1) tűzgyújtás elemmel (1) tűzgyújtás faeszközökkel (1) tűzgyújtás lencsével (1) tűzgyújtó íj (2) tűzsodró (2) tűzszerszámok (16) ultraibolya fény (1) ultralight (10) USMC bakancsfűző kötés (1) utazós fogkefe (1) UV lámpa (1) vászontálak (1) vászonvödrök (1) vegyifőző (1) viaszok és zsírok (1) vihargyufa (1) vizeskannák (1) vizestasakok (1) vizestömlők (1) vízforralás bambuszban (1) vízforralás kövekkel (1) vízforralás műanyagflakonban (1) vízhólyag (1) vízszennyezés (1) vízszűrő házilag (1) víztároló eszközök (5) víztartályok (1) víztisztítás (18) víztisztítás napfénnyel (1) víztisztítás UV fénnyel (1) víztisztító kulacsok (1) víztisztító pumpák (1) víztisztító szívócsövek (1) wc-zés (6) wc papír (2) wc papír alternatívák (1) Yak tube (1) zsugorcső (1) Címkefelhő

Látogatók

Feedek

2011.01.02. 19:58 Don't Panic, Stay Calm

Túrafőzők 2.

Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!

Az első részben rávilágítottam rengeteg kérdésre, amikre tudnunk kell a választ mielőtt a számunkra megfelelő főzőt kiválasztanánk. Kezdjük tehát a legfontosabbal, ami leginkább meghatározza a főző további tulajdonságait. Ez pedig a tüzelőanyag típusa.

Eszerint három fő csoportba lehet sorolni eszközünket. A szilárd, folyékony és gáz halmazállapotú anyagokat égetőkre. Van néhány egyéb típus, amik kilógnak a sorból. Azokról majd a sorozat végén ejtek szót. Mindhárom kategóriának meg van a maga sajátos jellege és az ebből következő előnyök, hátrányok. A szilárd üzemanyagok közé soroljuk a fát, a szén különböző típusait, a kémiai eredetű préselt tüzelőket valamint a viaszokat, zsírokat. A felsorolt anyagok mindegyike megegyezik abban, hogy jellegzetes szag kíséretében égnek és szinte kivétel nélkül hajlamosak a kormolásra. Amennyiben ezen tulajdonságok bármelyike is elfogadhatatlan számodra, akkor ezt a kategóriát el kell felejtened! Azonban van ezeknek a főzőknek olyan tulajdonságai is, amik miatt érdemes megfontolni használatukat. Nézzük tehát részletesen az egyes képviselőit!

Fatüzelésű főzők

A legegyszerűbb változatok mindössze egy közepes méretű fémdoboz bonyolultságát hordozzák magukon. Az angol úgyis nevezi őket, hogy firebox. Lehetnek hengeresek vagy szögletesek. Utóbbiak többnyire lapraszedhetőek vagy összehajthatóak, így helyet takarítanak meg szállítás közben. Jó példája a svájci, nemesacélból készülő, duplafenekes Magic Flame, amely mindössze 520g és pofonegyszerű. A meghibásodás kizárt! Igaz ezért a példányért cirka 100$-t kell leszurkolni. Viszont jó hír, hogy egy zsanér nélküli változat otthon is összedobható. Ennek a darabnak további előnye, hogy amennyiben fának híjján lennénk egy kis Esbit-főzőt vagy alkoholfőzőt még mindig állíthatunk a közepébe és mint kiváló szélfogót használhatjuk. A legmodernebb alkoholfőzők pedig mindössze 20g-osak! Tehát még a kettő együtt is elfogadható súlyhatáron mozog. Na, persze nem a gramm-mániásoknak! A barkácsolni vágyóknak megmutatom a lapraszedhető változatot is. Ez a tűzhely a Nimblewill Nomad terméke és anyagtól függően 100-325g között mozog, árban pedig 20-50Ł. Erről a remek kis angol oldalról pedig akár meg is lehet rendelni, akinek nincs lakatos az ismeretségi körében. A fatüzelésű túrafőzők továbbfejlesztett változata a fagázosító. Ezek egy kis ventillátor segítségével, no meg egy bonyolultabb felépítéssel képesek a begyújtott fát szenesíteni. Már ebben a szakaszban hőt nyerhetünk a főzőeszközből. Azonban ezen folyamat során olyan gázok keletkeznek, amiket megszűrve a koromtól és szilárd hamutól szintén eltüzelhetünk. Így a kis motyónk kétszer gazdaságosabbá válik egy átlagos fireboxnál. Az egyetlen  buktatója ezen szerkezetnek, hogy a ventillátor üzemeltetéséhez elemre van szükségünk. Egy elektromos hiba esetén az egész kütyü egy nagy ormótlan bödönné válik, elveszítve hatékonyságát. A másik dolog, hogy többnyire átlagos AA elemekkel üzemel, amik hozzávetőlegesen 3-6 órát bírnak ki egyfolytában. Azonban, ha hideg időjárásban akarjuk használni, akkor számítsunk arra, hogy az ki fogja szívni az elemek erejét és jóval hamarabb megadják magukat. Hacsak nem tekerjük bele a tartót valamiféle szigetelőanyagba. Lehet az akár egy kiszolgált síkesztyű is az ujjait levágva és a réseket elvarrva. A lényeg, hogy tartsuk az elemeket védve a hidegtől! De, ha valóban ennyire egyszerűek, hogy csak beledobom a fát és begyújtom, akkor miért kellene magammal cipelnem egy ilyen alkalmatosságot? Emlékezz az amerikai rangerek (itt parkőr értelemben) és cserkészek jelmondatára: "Leave no trace"! Nos, ezek az apró bödönök képesek visszaverni a tűz melegét, így tartva az eszközt tovább forrón. Sokkal könnyebb egy kis lábaskát rájuk dobni, mint a szabadtűzön bohóckodni vele, hogy ki ne dőljön a kaja. A tábortűzhöz felhasznált fa töredéke elég ugyanahhoz a feladathoz. Egy ilyen kis eszköz védelmet nyújt a tűznek az időjárás viszontagságai ellen. Ez esős vagy nyirkos időben igaz csak igazán. És mivel ilyen esetben sokkal kevesebb füst kíséretében fog égni a szárazabban tartott fa ez azt jelenti, hogy kisebb behatással vagy az Anyatermészetre. Ráadásul ezek a termékek duplafenékkel készülnek vagy lábakkal, ami azt jelenti, hogy nem égeted az erdőtalajt. Ezzel szintén óvod a Természetet, ahol éppen vendégeskedsz. Ezek után tekintsük át az előnyöket és hátrányokat tüzetesen!

Előnyök:

- ha szereted az égő fa illatát, pattogását és úgy általában a hangulatát, de óvni akarod az erdőt,

- a fa az egyetlen elérhető tüzelőanyag távol s közel (pl. Canadian Rockies, ahol napokig vándorolhatsz anélkül, hogy egy árva lélekkel is találkoznál),

- ha valami nagyon egyszerűt és olcsót akarsz vásárolni,

- általánosságban nehezebbek, mint a népszerű főzők, de mivel nem kell a tüzelőanyagot magaddal hurcolni, ezért hosszú túrán relatíve könnyebbek,

- hatalmas mennyiségű hó olvasztható fel velük anélkül, hogy rengeteg üzemanyagot égetnél el,

- akár házilag is el lehet készíteni őket,

- ingyen üzemanyag,

- előbbi megállapításból adódóan lehetőség a "korlátlan" forróvízre és fertőtlenítésre,

- a füst valamelyest távol tartja a rovarokat,

- akár kandallóként is alkalmazhatóak egy-egy hideg éjszakán vagy reggelen,

- összeségében kevésbé szennyezik a környezetet, mint a többi túrafőző típus,

- a száraz fa "megújuló" energiaforrást jelent,

- A tábortűz varázsa kicsiben.

Hátrányok:

- kormol,

- a láng ereje nehezen szabályozható,

- ha a tüzifa nem elérhető vagy tűzgyújtási tilalom van a meglátogatni szándékozott területen,

- füstszagúnak lenni nem éppen vonzó számodra,

- nehezek és kissé ormótlanok,

- a nap végén, letáborozáskor fáradtan kell a megfelelő mennyiségű és minőségű tüzifát összegyűjteni,

- üzemi értékük nagyban függ a beszerezhető fa minőségétől,

- az első kategória esetében kissé lomha főzés,

- megköveteli a helyes tűzrakás és táplálás ismeretét,

- erdőtűz okozásának veszélye száraz, szeles környezetben.

Általánosságban elmondható tehát, hogy a fatüzelésű főzők messze nem adnak olyan hatásfokot és szabályozhatóságot, mint folyékony üzemanyaggal üzemelő társai, plusz nehezebbek is. Mégis az, hogy nem kell a tüzelőt cipelnünk, és azért élvezhetjük a tábortűz romantikájának egy kis szeletét, na és persze baromi egyszerűségük - amiből következik, hogy a meghibásodás esélye szinte Ø -  sok embert csábít arra, hogy ezzel induljanak útra. Főleg olyan területen, ahol a tüzifa beszerezhetősége nem gond. A Harmadik világban szintén hasznos útitársunk lehet egy ilyen egyszerű főző.

folyt. köv.

4 komment

Címkék: felszerelés tanácsok túrafőzők fatüzelésű főző


A bejegyzés trackback címe:

https://tulelniatermeszetben.blog.hu/api/trackback/id/tr972554549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ben77 2011.01.03. 07:56:03

Köszönet a cikkért!

Don't Panic, Stay Calm 2011.01.03. 15:17:13

@Ben77: Igazán nincs mit! Remélem hasznos infókat tartalmaz! Már írom a folytatást :)

sCarEcRow 2015.02.27. 08:23:23

Annyi megjegyzésem lenne, hogy nem csak elemes fagázosító van, hanem passzív is. Ami szuper, hogy két konzerves dobozból lehet fúrni vágni magadnak és kb. 150gr-ból meg is van az egész. Még csak szélfogó sem kell hozzá. A kormolást pedig ki lehet küszöbölni azzal, hogy fóliát teszel az edény aljára és az lesz piszkos. Maga a fagázosító pedig amúgy is csak belül lesz hamus.
Egyébként meg köszi a cikkeket, nagyon hasznosak és alaposak.

Don't Panic, Stay Calm 2015.02.27. 16:10:02

@sCarEcRow: Igen, a cikk megírásakor még ezek nem igazán voltak kereskedelmi forgalomban. Mindenesetre köszönöm a frissitést. Ma már valóban választhatunk ilyen fagázosítót is vagy éppen készíthetünk.
Igazán nincs mit! Én köszönöm a friss információkkal való, hasznos kiegészítést!
süti beállítások módosítása