Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!
Szó esett róla, hogy a gázfőzőket gyárilag töltött palackokkal üzemeltethetjük. Mivel ezek nem alkalmasak otthoni kókányolásra - hacsak nem szeretnéd a garázs falára robbantani az arcodat - érdemes áttekinteni, hogy milyen típusok közül választhatunk barangolásainkhoz.
Fontos rögtön az elején megjegyezni, hogy a gázkeverékkel vagy propánnal töltött palackok magasabb nyomással rendelkezhetnek, mint amit egy bután tüzelésére készített, alacsonyabb minőségű főző kezelni képes! Ez enyhébb esetben csak gondot okoz. Durvább variációban életveszélyes! Tehát mindig figyelmesen tekintsük át a gyártó ajánlásait, mielőtt a főzőt bármilyen palackkal beüzemelnénk! Ezek után, amikor elsétálunk a boltba rá fogunk döbbenni, hogy még valamit meg kellett volna nézni: milyen csatlakozása van az égőfejünknek. Ugyanis a gyártók többféle szelepelést alkalmaznak és csakhogy neked "jobb legyen", még véletlenül sem csereszabatosak.
A legegyszerűbb változat, amin nincs is szelep. Ezeket nevezik felszúrós palackoknak. A Campingaz legendás Bleuetei tették széles körben népszerűvé ezt az EN 417 szabvány alatt bejegyzett változatott. Ma már nem gyártják, bár néhány elmaradottabb országban nem kizárt, hogy találkozhatsz vele. Nagy hátránya volt, hogyha egyszer felszúrtad a palackot, akkor az égőfejet rajta kellett hagyni, amíg teljesen ki nem ürült. Ilyen formában elcsomagolva azonban robbanásveszélyt jelentett, amennyiben a főző eresztett. Viszont fele árban volt a később megjelenő szelepelt változatokhoz képest.
A manapság legelterjedtebb változat a Lindal névre hallgató, menetes szelepelés (EN 521, úgy is ismert, mint EN 417 universal). Ez a változat lehetővé teszi a palack leszedhetőségét az égőfejről a főzést követően. Préselik alumíniumból vagy acélból. Az alu változatok az élesebb peremvonalukról ismerhetőek fel. Azonban még ez is csak egy vékonyka anyagból készülő szelepelt palackfajta, ezért a fej nem teszi lehetővé az újratöltést. Mindössze egy önzáró tömítés található benne. Ezen gyártási módból következik, hogy némely, márkátlan ázsiai változatok nem zárnak tökéletesen a menetnek avagy a tömítés gyatra minőségének köszönhetően. Ez azt jelenti, hogy jobb az ismert márkák termékei közül válogatni. Igaz, ez drágább dolog, de legalább az értékes tüzelő a palackban marad, amíg szükség van rá.
Létezik egy harmadik típusa a szelepelésnek. Ez pedig a pattintós. Mint azt neve is mutatja, a menet helyett egy többszögletű bemélyedés található a szelepfejen, amire a főzőnket csak rá kell pattintani. Ezt a változatot a Coleman cég szereti használni. Olyannyira, hogy kifejlesztett egy újabb pattintós variánst, ami csak a saját "heavy duty" szériájukkal kompatibilis. A különlegesen kialakított palack jobban dolgozik az átlagos pattintósoknál, amikor a hőmérséklet 0 °C fok alá esik. (Azért gyakori használatra inkább a menetes változatot javasolnám.)
A fent említett három nagy csoport mellett persze vannak egyéb megoldások is a piacon, de azok nem annyira a mi profilunkba vágó túrafőzőkkel való üzemeltetésre vannak kifejlesztve, így azok ismertetésétől eltekintenék. Nézzük inkább a pro és kontra érveket!
Előnyök:
- széles kereskedelmi kínálat,
- magas hőérték,
- kompakt,
- általánosan könnyebbek, mint a benzinfőzők,
- nagyon egyszerű használat,
- könnyen beállítható 'takarékláng',
- karbantartásmentes,
- tisztán és relatíve csendes ég,
- szagmentes.
Hátrányok:
- az üzemanyagtartály súlya nem baráti (fele a lötyinek, bár még mindig könnyebb, mint a benzintartályok),
- kissé ormótlan tartály (ez akkor játszik, ha többet kell cipelned),
- jóval nehezebbek, mint az alkoholfőzők,
- viszont ugyancsak 7000láb (2134m) felett kevésbé ég jól (ez a butánra igaz),
- nehéz megmondani pontosan mennyi üzemanyagunk van még,
- a nem újratölthető palackok rengeteg fejfájást okoznak (a túra előtt pontosabban kell tervezni a mennyiséget; ha kifutunk az üzemanyagból csöcs; ha felszúrjuk a palackot, akkor meg illene elhasználni; ha meg elhasználtuk ILLENE környezetbarát módon kezelni és lehetőleg újrahasznosítani!!! Nem szétdobálni és elásni, mint egyes bunkók teszik!)
- sok palack nem dolgozik jól fagypont alatt,
- a láng könnyen kialszik erős szélben, aztán kárba megy a drága üzemanyag, ha nem vesszük észre,
- robbanásveszély, amennyiben a palack sérült
- a főzőnkhöz való palack nem biztos, hogy minden országban rendelkezésre áll és azok nem szállíthatók repülőn (fontos szempont, ha valaki külföldre készül, pláne valami civilizálatlan vidékre),
- a gáz nem olcsó üzemanyag.
Zárszóként annyit tennék még hozzá, hogy léteznek az ún. Piezo-gyújtásos főzők. Ezek egy kis beépített szikraképzővel operálnak, így nincs szükség külön tűzszerszámra, a főző egymagában is üzemképes. Én viszont azt mondanám, hogy egy újabb fölösleges bizbasz, ami elromolhat. És aki olvasta Murphyt, az tudja, hogy: ami elromolhat.....az el is fog.
(Mivel ez az első jelentősebb technikai felszerelés, amiről beszéltem fontosnak érzem, hogy annyi információt adjak róla, amennyi csak lehetséges. Már csak azért is, mert egy jól megválasztott főzővel kellemes perceket szerezhetünk magunknak és óvhatjuk a Természetet is. De! Mivel még megannyi dolog vár lefordításra, ezért haladnom kell tovább a különböző témák sorában. Azonban, ha valakinek megy az angol vagy van ismerőse, aki le tudja neki fordítani az információkat, akkor adok egy remek linket, ahol minden megtalálható a főzőkről. Ami nem, az meg nem is fontos. Roger Caffin egy ausztrál fenegyerek, aki ezeket az apró találmányokat szervizeli , a világ minden tájáról küldötteket teszteli és ír róluk. Szóval az utolsó csavarig ismeri ezeket a kütyüket.)
Túrafőzők töviről-hegyire itt.
folyt. köv.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.04. 09:02:35
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.04. 14:12:31
Jómagam is Primust használok. Nekem az vált be eddig a legjobban. Azok a svédek tudnak valamit.
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.04. 20:06:43
Igen,tetszenek az irások,jó részletesen felvázolod a dolgokat,most találtam az oldalra,tetszik..
Üdv Norbi
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.05. 11:00:20
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.05. 11:22:13
Háát..soxor elég girbe görbe utakon járok.."Az élet- és turista-célokhoz gyakran csak kerülő úton lehet eljutni":)
Túrasi,MTB,Természetjárás télen nyáron,és nem utolsó sorban a természetfotózás...ilyenek,hogyha ezekre a vonalakra gondoltál...csak egyre kevesebb az idő mivel család van,de arra van idő amire szakitasz
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.05. 20:26:21
Nagyon igaz mondás. ;)
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.05. 20:54:27
fotosokvilaga.hu
De majd elküldöm neked az én weblap nickemet mikor készen lesz.
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.05. 21:06:19
Most nemrég voltunk egy 3 napos Nagyhagymás gerinc túrán,ahol ért az éjszaka ott táboroztunk,kis kaszásházakban,hegyi menedék,mikor hol érjük...felejthetetlen kalandok ezek,dehát nem kell neked mondanom.Sokat túráztam egyedül 1800 m ig,télen is nyáron is,mikor egyedül ,mikor többen,egyre nehezebb összehangolni manapság a túrákat..ebben a katasztrófális rohanó világban,de ki -ki vesszük a részünket belőle.Szeretek egyedül is boklászni,de ma már nem "extrémkedek"olyan nagy mértékben...tudod..család.
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.06. 19:07:18
Megtaláltalak és meg kell hogy mondjam nagyon tetszenek a képeid! Sokan kritizálták, hogy a fákat a bal szélen benne hagyod a képben. Tudod mit? Csináld továbbra is így! Szerintem így az embernek sokkal közelibb a kép. Jobban a táj részének érzed magad, amikor a képet nézed. Olyan mintha te magad ott állnál az erdő közepén. Nincs olyan távolságérzeted, mint amikor egy megszerkesztett képen csak előtted van a téma. Az nem ölel körbe.
Ahogy a tájképeidet elnéztem el tudtam képzelni miért szerettek bele ősapáink ebbe a Kárpát-medencébe.
Okés, várom nagyon!
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.06. 19:12:20
Én meg pont fordítva vagyok ezzel az extrémkedéssel: ahogy gyűlik a tapasztalat úgy vágyok egyre keményebb kihívásokra. Persze a családot is meg lehet érteni, hogy ők féltenek. Na, és persze időt is kell rájuk szakítani. Hiszen ahogy az a Keresztapa c. könyvben írva vagyon: a család a legfontosabb.
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.06. 20:54:40
Kiköltöztél Irországba,ott élsz Te mázlista?!:)
cooltex · http://norbertphoto.blogspot.com/ 2012.02.06. 20:58:51
Igazából a makró fotózást imádom a legjobban,ehhez van egy elfogadható felszerelésem,tájképezéshez nem igazán van.Most ismerkedem a portrézással,studiófotózással,kezdett érdekelni ez a kategória is,de rengetegbe kerül a felzerelés amihez nincsen keret.mindenképp a Természetfotózás vonz leginkább.
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.08. 23:37:28
:) Igen, már lassan öt éve, hogy kelta földet koptatok. Azért a Kárpát-medencével semmi nem veheti fel a versenyt!!!
Don't Panic, Stay Calm 2012.02.08. 23:40:09