Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!
Szeretnéd, ha a túráról hazaérve kevesebbet kellene takarítani a felszerelést? Akkor az egyik motyó tisztán tartására ajánlok egy filléres trükköt. Az alufóliáról már volt szó. Íme még egy felhasználhatósága!
Aki már használt Esbit főzőt, az tudja mennyire nem egyszerű eltakarítani azt a barnás-fekete ragacsos kulimajszot a főzőfelületről. Mi lenne, ha azt mondanám, hogy úgy kell csinálni, hogy ne is kerüljön oda! Persze, könnyű azt mondani! Pedig baromi egyszerű. Mindössze egy pincurka alufólia darabra lesz szükséged. Csak egy picivel nagyobb, mint a kocka, amit használsz. Érdemes félbehajtani, hogy tovább bírja. A széleit meg egy kicsit felhajtani, ha a nagyobbik Esbit-főzőt használod. Nekem a 12 grammos összehajtható van. Ennél én körbe rá szoktam hajtani a peremre, hogy rendesen a helyén maradjon. Egy zsír új főzőn mutatom be, hogy véletlenül se lehessen vádolni csalással. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a Photoshophoz meg nem értek. Íme!
Használatba vételkor az OKK előtt. Jól látható, hogy a lábak még nem színeződtek el a hőtől. Ott a fólia a nagyobbik Esbit kocka negyede alatt. Ez ilyen melegben elég 1,5 deci víz felforralásához a kávénak.
Négy napnyi használat után már itthon. A fólia még az eredeti. Jól látszik, hogy mennyi dzsuvát felfogott. A lábak már elszíneződtek.
Íme a főzőfelület! Makulátlanul tiszta. Semmi sikálás, csak egy laza csuklómozdulat, amivel kidobtam a fóliát a kukába.
Na, most egy lépéssel bentebb vagyunk, de a bögrén még mindig minden egyes alkalom után ott van az a barna csiriz. Arra is lehet alufóliát tenni. Csak ott a réteg felvastagodásával romlik a főződ hatásfoka. Persze lehet minden melegítéskor új fóliát tenni az aljára. Én ennél azért környezetbarátabb vagyok. Az erdőt hívom segítségül. Ha gyorsan elszürcsölöd a kávét vagy a tésztát betömöd pillanatok alatt, akkor még frissiben pár mozdulat az egész és csomagolhatod el a bögrét megint. Nem fog semmit összekenni.
Itt a kiindulási alap szélfogóval, viszonylagos szélcsendben. Itt érdemes minél hamarabb cselekedni, mert a trutymó nagyon koncentrált. Az még jobb, ha a talaj vagy a fű vizes.
Kezdjük a bögre alját körkörös mozdulatokkal az ösvény kemény talajához dörzsölni. A murva nem jó, mert nem ér oda sok helyen a bögréhez és nem szedi le a szmötyit csak összekaristolja a bögrédet. Ez még jobban igaz, ha rozsdamentes a jószág. Figyelem! Zománcos bögrére ezt a tippet NEM szabad használni!!!
Ééés a végeredmény! Nem csalás, nem ámítás! A mélyedésnél körbe maradhat némi getymó, de az pár perc múlva már száraz annyira, hogy ne kend bele a többi felszerelési tárgyadba.
Amennyiben otthon takarítod el a bögrét, akkor tudom javasolni a Cifet és 0000-ás acélgyapotot. A legjobb! De, kesztyűt vegyél föl mielőtt belefogsz, mert azt a dzsuvát napok múlva sem vakarod ki a körmöd alól! A nagyon csúnya átlátszó jénait is újjávarázsolja az odaégett sült zsírtól. Csak kitartás kérdése. Bár, anya biztos díjazni fogja! De, legalábbis elnézőbb lesz a "bushcraftos hülyeségeddel" szemben, ha elmondod, hogy itt tanultad ám azt a trükköt, ami a jénait olyan szépen csillogóvá tette.
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
ihasz laci 2016.06.30. 13:10:17
aztan rajottem, hogy van olyan nadrag aminek az aljan van fuzo:) azota boldogsag van mert nem kell extraba takaritanom es a felesegem is happy:)
ezt az alufolias trukkot ki fogom probalni en is, kosz az otletert!