Leírás

Természetjárás, túrázás, táborozás, bozótmívesség, ősi készségek, vadonbéli magabiztosság, élni a vadonban, túlélni a vadonban. Hiking, trekking, camping, bushcraft, primitive skills, wilderness self reliance, wilderness living, wilderness survival.

Címkék

aerob (1) aktív szén (3) alkoholos főzők (2) általános (42) alufólia (2) anaerob (1) Aquamira (1) Bahco Laplander (1) bakancs (8) bakancsfűző (2) bambusz (1) benzinfőző (1) besugárzás (1) betétkesztyű (1) betétzokni (1) biodízel szűrő (1) bio tampon (1) bozótmíves (2) bróm (1) brómos tea (1) bushcraft (2) Camelbak UV (1) Cannabis sativa (1) Carrauntoohil (1) cipőfűző (2) csípés kezelése (1) csuklóiránytű (1) dehidráció (1) derékalj (4) desztilláció (1) dupla hurkos cipőfűző kötés (1) egykezes tűzgyújtás (1) elemek tárolása (1) Erdőtörvény (1) Esbit (2) evőeszközök (5) ezüst (1) fatüzelésű főző (1) felszerelés (86) felszerelés ápolása (5) fénykezelés (1) fizikai szűrés (2) fluor (1) fogfehérítés (1) folyadékvesztés (4) fordított ozmózis (1) forralás (2) FO szűrő (1) G10-es óraszíj (1) gázfőző (1) gázpalackok (1) GSI (1) GSI bögre fedő (1) gyufa (1) hálózsák (5) harisnya (1) hátizsák (5) hidrogén-peroxid (2) higénia (8) hőháztartás (6) horgászat (1) hyperthermia (1) hypothermia (1) intimbetét (1) intimkehely (1) intimpárnácska (1) Írország (1) jód (2) kalap (1) kálium-permanganát (2) Katadyn (2) katonai szűrő (1) kávéfilter (1) kémiai vízkezelés (1) kémiai víztisztítás (1) kender (1) keszü főző (1) Killarney (1) kisdolog (5) kiszáradás (1) klór (1) klór-dioxid (1) klórtabletta (1) kombinált szűrőeszközök (1) kovakő (1) kulacsalapanyagok (1) kulacsok (1) kulacs v. vizestömlő (1) lábgomba (1) len (1) lepárlás (1) Lifestraw (1) magnéziumtömb (1) menstruációs görcsök enyhítése (1) menstruáció a vadonban (2) mész (1) Montbell (1) mosható intimbetét (1) mozgásformák (1) MRE melegítő (1) Multicam (1) nagydolog (6) napenergiás főző (1) nátronlúg (1) NTOA (1) öngyújtó (1) összehajtható tartályok (1) oxigénkezelés (1) ózon (1) pálmalevél (1) pamut (1) ponyva (1) Poo Powder (1) pottyli (1) Pure UV (1) ruházat (10) saját projektek (7) sátor (8) sátorcövek (1) sisakbélés (1) Steripen (1) Suunto (1) szabályok (5) szalma (1) szűrőeszközök (1) tábori wc (6) taktikai kesztyű (1) tanácsok (130) táplálkozás (7) tartós gyufa (1) Tatonka bögre fedő (1) természetes módszerek (1) termoszok (1) TicTac másként (1) tippek (15) Trangia tunning (1) túraedények (7) túrafőzők (12) túrázás jogi szabályozása (1) túrázós lista (1) túra tervezése (6) tűzacél (1) tűzacél használata (1) tűzcsiholó szíj (1) tűzdugattyú (1) tűzeke (1) tűzeszterga (1) tűzfűrész (1) tűzfúró (1) tűzgyalu (1) tűzgyújtás elemmel (1) tűzgyújtás faeszközökkel (1) tűzgyújtás lencsével (1) tűzgyújtó íj (2) tűzsodró (2) tűzszerszámok (16) ultraibolya fény (1) ultralight (10) USMC bakancsfűző kötés (1) utazós fogkefe (1) UV lámpa (1) vászontálak (1) vászonvödrök (1) vegyifőző (1) viaszok és zsírok (1) vihargyufa (1) vizeskannák (1) vizestasakok (1) vizestömlők (1) vízforralás bambuszban (1) vízforralás kövekkel (1) vízforralás műanyagflakonban (1) vízhólyag (1) vízszennyezés (1) vízszűrő házilag (1) víztároló eszközök (5) víztartályok (1) víztisztítás (18) víztisztítás napfénnyel (1) víztisztítás UV fénnyel (1) víztisztító kulacsok (1) víztisztító pumpák (1) víztisztító szívócsövek (1) wc-zés (6) wc papír (2) wc papír alternatívák (1) Yak tube (1) zsugorcső (1) Címkefelhő

Látogatók

Feedek

2011.04.05. 21:58 Don't Panic, Stay Calm

Túrafőzők 10.

Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!

A cikk kezdetekor szót ejtettem néhány alternatív főzőalkalmatosság létezéséről. Nos, ezek a következők: láng nélküli és a karbid főzők.

solar stove.jpgA láng nélküli főzőknek két fajtája ismert. Az egyik a napenergiát használó főző. Mondjuk inkább úgy, hogy melegítő. Aki látta a  Kecskebűvölőket (borzalmasan fárasztó film, csak erős idegzetűeknek vagy beszívva ajánlom megtekintésre), annak ismerős lehet az a kütyü, amivel Clooney próbálja megmelegíteni a kaját a sivatagban. Ez a jó szó, hogy csak próbálja. A hatékonysága valóban igen alacsony. Annak kiváló, aki nagyon környezetbarát akar lenni  és a sivatagban csavarog, akár a beduinok. MRE cooking.jpgA másik láng nélküli főző az amcsi kajacsomagból ismert MRE melegítő. Víz hozzáadásával, kémiai úton fejleszt hőt. Szintén csak melegítésre alkalmas. Arra viszont remek, mert amikor végzett a folyamattal, akkor még az eredeti, vastag kartondobozon keresztül is baromi forró. Viszont használhatósága csak percekben mérhető és minden egyes alkalomra újabb lapocskát és nejlont kell használni, ami ugye rengeteg hulladékot jelent. No, meg vizet, ami ihatatlanná válik a vegyi anyagok miatt. A karbidfőzők kémiai reakció során kalcium-karbidból víz által acetilént fejlesztenek és hőt. Az acetilént szintén lehet hőtermelésre használni vagy világítani. Barlangászok körében volt népszerű, bár inkább világításra. Túrázóknak kevésbé előnyös, mert nehézkes az üzemanyagát szárazon tartani és óvakodni a véletlenszerű begyulladásától, plusz a melléktermék kalcium-hidroxid, ami maró hatású.

Befejezésképpen összeszedtem néhány választási szempontot, fogalmat, jó tanácsot és karbantartásra vonatkozó ötletet. Nos, amikor rá kell bökni a kicsikére három fő szempont van és további rengeteg apró. Az első és legfontosabb: önmagad ismerete. Milyen túrázó vagy?

  • (Super-Ultralight = 2,5kg környéke)
  • Ultralight = 4,5-10kg,
  • Light = 11-15kg,
  • Átlagos = 16-20kg,
  • Hegymászó = 21kg felett.
  • (A kategóriák nem tartalmazzák a víz, élelem és tüzelőanyag súlyát!)

Önmagad besorolása máris meghatározza, hogy mennyire lehet nehéz a főző. Azt neked kell eldönteni, hogy hány grammot vagy hajlandó cipelni. Ezután fel kell tenned a kérdést, hogy milyenek a táplálkozási szokásaid? A kaja a lehető legjobban kell, hogy hasonlítson a mama főztjére vagy vígan el vagy tasakos leveseken és hideg élelmen is? Csak melegíteni kell a gyárilag előcsomagolt ételt vagy gourmetban nyomod? Ez megszabja a főző minimum teljesítményét. Melegítésre bármelyik csoport megfelel. Különbség csak a gyorsaságban van. Azonban főzésre csakis a gáz- vagy benzinfőzőket javasolnám. A második fő szempont, hogy egymagadra fogsz ételt készíteni, vagy több emberrel osztozol? Ez a kérdés mutatja meg a kapacitást. Szintén igaz, hogy csoportnak csak a két nagyágyú nyújt elegendő kapacitást. A harmadik fő szempont pedig maga a tevékenységed milyensége a szabadban. Milyen hosszúra tervezed a kintlétet? Melyik országban? Milyen klimatikus viszonyok között? Melyik évszakban? Mekkora tengerszint feletti magasságban? Milyen könnyen lehet beszerezni a főződhöz való tüzelőt a tevékenység helyszínén? Az igaz, hogy nagy tengerszint feletti magasságban a gázpalackban a nyomás csökken, ezáltal a teljesítménye is, de nem olyan drasztikusan, mint nagy hidegben. Az viszont tény minden főző esetében, hogy a szél és hideg jelentősen rontja a teljesítményt - nem pedig a tüzelőanyag éghetőségét. Vagyis teljesen mindegy, hogy mit választasz mindig tartsd a technikát szélvédett helyen használat közben! További kérdés lehet az ár - főleg otthon. Nos, a házilag összeüthető főzők szinte filléres költségétől egészen több száz euróig vagdalkozhatunk az árcédulákkal. Ez már tényleg csak rajtad függ! Tény, hogy a legdrágábbak a benzinfőzők (átlagosan 50-200€), ezt követik a gázfőzők (50-100€), a fatüzelésűek (0-50€), a solarfőzők (0-50€), alkoholfőzők (0-30€) és végül az Esbit (0-20€). Persze ezek az árak csak a legnagyobb piaci szegmenst mutatják. Extrém kivételek lehetnek. Ahhoz azonban, hogy két főző közül választani tudj ismerni kell néhány alapfogalmat velük kapcsolatban.

Égésidő: Ez azt mutatja meg, hogy egységnyi üzemanyaggal (pl. palack), teljesen nyitott szeleppel milyen hosszan képes a főző üzemelni. A hosszabb égésidő takarékosabb főzőt jelent, de ez befolyásolhatja a teljesítményt.

Átlagos forralási idő: Ez a szám jelzi a főző teljesítményét, azaz 1L 21°C (70°F) fokos vizet mennyi idejébe telik felforralnia. Az érték három forralás átlageredménye. Arról nem szól a fáma, hogy mekkora tszf. magasságon és hőmérsékleten. Szóval vegyük az elsőt 0-nak a másodikat pedig szobahőmérsékleten (20 fok), na és persze szélcsendben.

Víz/üzemanyag: Ez az érték az angolban "liters of water boiled". Azt jelenti, hogy 100g tüzelővel mennyi vizet képes felforralni. Olyan ez, mint a kocsi átlagfogyasztása: 6,7L/100km. Ha sokat zabál: cserélős.

Emlegetnek tesztekben még egy olyat is, hogy a főző stabilitása. Ez szubjektív fogalom és az üzemkész főző designjától függ. Egy keskeny, magas építésű főző egyértelmű, hogy kevésbé stabil, mint egy alacsony és/vagy szélesebb modell. Természetesen az utóbbi a kedvezőbb verzió. A végére már tényleg csak néhány jó tanács.

- Soha NE főzz a sátorban vagy zárt, kis légterű helyen! Az égéstermékek kellemetlen tüneteket produkálhatnak belélegezve, a sátor pedig anyaga miatt könnyen éghető.

- Mindig ellenőrizd le az összes csövet, vezetéket, szelepet és csatlakozást a szerkezeten MIELŐTT tűzszerszámoddal közelítenél felé!

- Válaszd a lehető legegyenletesebb felületet a főzéshez!

- Használj fedőt!

- A gázpalackok gyári állapotban tartalmaznak némi levegőt a palack szelepében. Ha ez kijött, ezután a főző használatra kész és begyújtható.

- Hidegben való túrázáskor tedd a palackot a ruháid közé a hátizsákodban, közel a hátadhoz, hogy melegen tartsd! Éjszakára csavard a kabátodba! Használatkor pedig takard be hőszigetelő anyaggal (pl. neoprén huzat), de vigyázz, hogy a láng nehogy begyújtsa azt!!!

- A gázpalackok kiürülését többnyire sárgás láng fellobbanása jelzi.

- Szélfogó használata nem ajánlott a gázpalack körül, de alufólia sütőformából építhetünk egyet a gázrózsa köré.

- A benzinfőző tartályát sose töltsük fel karimáig, mert az üzemanyag használat közben tágul!

- Mindig ürítsd ki a benzinfőző tartályát, hogyha hónapokig nem fogod használni!

- A legtisztább égés érdekében benzinfőződhöz használj 'white gas'-t (ez többnyire  színtelen, ólmozatlan gázolajat takar - akármilyen flancos néven is palackozzák a nagy gyártók)

- Használj kávéfiltert, hogy megszűrd az üzemanyagot, amikor a tartályba töltöd!

- Alkohol a legjobb benzinfőzők előmelegítéséhez a tiszta égése miatt.

- Ne felejtsd el a szélfogót!

- Óvakodj attól, hogy a nafta a bőrödre fröccsenjen nagy hidegben, mert az üzemanyag gyors párolgása fagyási sérülést okoz az érintett testrészen!

- Takarításhoz elég kell, hogy legyen egy kiszolgált fogkefe, langyos víz, szappan és egy jó nedvszívó, de nem szöszölős rongy a szárazra törléshez.

- Évente kétszer nem árt műszerolajjal finoman átkenni a főző azon részeit, amin gyárilag is érezted a kenést először kicsomagolva.

- Amikor hosszabb időre elteszed a főzőt, tedd egy gyors-záras tasakba, így megakadályozhatod, hogy a ház körüli bogarak, pókok befészkeljék magukat a motyó kis üregeibe, furataiba, mint valami ócska lakásfoglalók és eltömítsék az értékes szerkezetet!

- Ha a túrafőző tüzet fogna (leginkább benzinfőzők esetében), sose önts rá vizet! Dobj rá földet, homokot!

Az én fejem sem káptalan! Ha valamit kihagytam, akkor azt szívesen fogadom egy kedves kommentben!

12 komment

Címkék: felszerelés tanácsok túrafőzők napenergiás főző MRE melegítő


A bejegyzés trackback címe:

https://tulelniatermeszetben.blog.hu/api/trackback/id/tr472803050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

philostam 2013.02.12. 08:10:50

Alpokba milyen főzőt vinnél? 2-3000 méterre. Az esbitet már itthon is alig tudom meggyújtani nagyobb szélben. Gázfőzőnek viszont utántöltőt az alpesi falvakban nem hinném, hogy találok (?). Közepes szupermarketekben egyébként lehet vajon kapni?

Alkoholhoz hülye vagyok, gondolom metilalkoholt kell venni (tehát nem kell speckó túrás palack). Ezt se képzelem standard cuccnak egy kisboltban, vagy tévedek?

Don't Panic, Stay Calm 2013.02.12. 19:16:37

@philostam: Alpesi túrákon a gázkeverékkel üzemelő és a benzinfőzők a legnépszerűbbek.
Nem tudom, hogy az Alpok melyik részére tervezed a túrát. Franciáknál pl. a lyukasztós Camping gáz az elterjedtebb és ez szinte mindenütt megtalálható. A gond az, hogy a szezon kezdetével kifosztják a boltokat. Városokban nagyobb valószínűséggel találsz sportboltokat és ott elég jó választék van. De, a szupermarketekben is van néhány népszerűbb model. Itt feltöltheted a készleteket a következő megállóig.

A legnagyobb kalóriaértékű és általában a legtisztább az etanol vagy más néven etil-alkohol. Ezt követi a denaturált szesz, amit jó esetben etil-alkoholból állítottak elő. És csak ezután ajánlanám a metil-alkoholt az alacsony kalóriaértéke miatt. A legrosszabb választás az izopropil-alkohol. Igaz, hogy a hőértéke a legmagasabb, de nagyon koszolva ég és mérgező. Denaturált szesz bárhol vehetsz. Nem hiszem, hogy annak a beszerzése problémát jelentene.

Bármelyik főzőt is válaszd egyet ne felejts el: használj szélfogót!

philostam 2013.02.13. 08:39:21

Kösz a választ!

Olvastam hogy manufaktúrát nyitottál, van valami honlap vagy valami? Milyen cuccokat csinálsz? Lehet hogy vevôként is érdekelne. (Bár most elég jól bevásároltam, épp a minap voltam téli túrán a Bakonyban, Snugpak, Eberlestock teszik a dolgukat!)

Don't Panic, Stay Calm 2013.02.15. 11:09:25

@philostam: Nincs mit!

Nem akartam önreklámot csinálni, de ha már így direktbe rákérdeztél: brutalforcegear.blogspot.ie/

Most technikai szünetet tartok, mert ebben a hónapban hazaköltözök Mo-ra és majd ott veszek egy ipari Pfaff-ot.

Örülök, hogy ilyen jó nevű cégek termékeivel tudtál nekivágni. Drágák, de hosszútávon óriási különbséget jelentenek. Az Eberlestockból melyiket vetted meg?

philostam 2013.02.16. 11:29:26

Destroyert, 50ért, srácnak kicsi volt és nem tudott túladni rajta, egy-kétszer ha használhatta, tök új.

A bushcraft szériára kíváncsi leszek majd, valóban nem lehet pl rendes nadrágot találni.

Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 12:39:24

@philostam: Az jó vétel volt akkor! Használd egészséggel! Én is szemeztem a v69-essel, de nekem meg túl nagy volt.

Igazából táskákon és tokokon dolgozok, meg minden ilyen hasonló kelléken. De, végül is ha sikerülne valami jó nadrágnak való anyagot beszerezni, akkor meg lehetne azt csinálni, hogy egy régebbi, jó szabású nadrágot szétbont az ember és azt használja mintának vagy alapnak némi módosítással - ha már a varrógép ott van a sarokban! Nekem bozótmíveskedéshez a régi német gyapjúnadrág jött be nagyon vagy a svéd, de ezeket is baromi nehéz beszerezni. Amcsiban találtam pár jó oldalt, ahol remek áron és Grade 1-es minőségben voltak, de a szállítás 50$ lenne. Vicc!

philostam 2013.02.16. 14:00:29

Igen, vannak kieg cuccok amiket pl anyámmal varrattam. Szerintem hiány van egyébként a személyre szabott dolgokkal foglalkozókból, pedig ma az internet korában meg az egyre személyesebb igények korában nem hülyeség az ilyesmi. Csak túl mohók a vállalkozók, ezért maradnak a tömegtermelésnél. Nem mintha egy szabó nem tudott volna megélni a középkorban... Extra profitot nyilván nem termeltek persze.

Pl nekem vesebajom van és a vesénél megvastagitott ruhát csináltatnék, ilyenekre gondolok, nem is beszélve egy pontosabb méretezésrõl és sok minden másról. Így egy fél életre elegendõ tényleg csúcs felszerelést össze lehetne állitani, kiváncsi lennék drágább mulatság lenne-e összességében.

Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 14:53:13

@philostam: Eddigi tapasztalataim szerint az alábbiakat észleltem. A piacon van egy óriási rés a minőségi, esetleg kézzel készült, személyes megrendelésre elkészített, kisszériás cuccok között, de még az amerikai hipermotyót is ide sorolhatnám és az olcsó, kínai fos között. A gond az pl. az amcsi termékekkel, hogy kinézel egy 2-500$-os valamit, összeszeded a lóvét rá aztán jön hozzá az irgalmatlan postaköltség és a vám. Ott vagy, hogy mire kézhez kapod a terméket árban a duplája. Mert mindenki mohó. Mindenki le akarja venni a saját hasznát: a posta, az állam, a nagyker, a kisker és a többi ingyenélő, akik igazából semmit nem tettek a termék létrejöttéért vagy adtak hozzá az értékéhez. Sajnos ez már megmutatkozik ott is, amikor anyagokat rendelek Amerikából. A kinti 15$-os méterár majd 30€-ba áll meg mire hozzám kerül! Ezután még hozzájönnek a kellékek és az én munkám. De, szerintem ez még mindig olcsóbb, minőségibb, pontosabb és 100%-ban kielégíti az egyedi igényeket, mert megrendelésre készül.
Az ilyen kis manufaktúráknál a gond ott kezdődik, amikor az otthoni kis "szöszmötölés" kezdi kinőni magát, mert egyre több a megrendelés. Persze ezt mindenki szeretné, mert az jó a családnak. Viszont! Ezzel bejönnek olyan költségek, hogy már nem tudod csinálni az egyik szobában, kell egy műhely, iroda, stb. Vagy megveszed vagy bérled. Teljesen mindegy: az árát ki kell termelned. Ezután a több megrendelés miatt gépparkot kell fejlesztened. Egy varrógép még használtan is negyed millió. Ideális esetben kell egy heavy duty lockstitch, egy cylinder arm, egy bartacker és egy ikertűs. Ez egy milla. Ha valami beszarik vagy csak az éves karbantartás jön el, akkor a szervíz tízezrekkel dobálózik. Plusz előbb-utóbb eljutsz arra a szintre, hogy valakit fel kell venned. Akkor az ő bére is hozzáadódik a dolgokhoz. Be kell jelentened őt, mert különben csúnya rábaszás lesz belőle. Ez duplázza a bérköltséget. Innentől viszont már nem lehet haveri alapon varrogatni, alapítanod kell egy bt-t vagy kft-t. És akkor elszabadul a pokol pénzügyileg. Az állam nemhogy a véredet, de még a csontvelőt is kiszívja belőled, kell min. egy könyvelő, egy ügyvéd. Elértünk oda, hogy az addigi 20€-s tok immár 50-be fájna, hacsak le nem faragsz valamit. És akkor megy mindenki Kínába. Kör bezárult: lóvé megy kifelé az országból, az állam sápítozik és tovább emeli a fizetendő járulékokat - ahelyett, hogy csökkentené és a belső piacot támogatná -, a termék minősége romlik, a vevők elpártolnak, csökken a bevétel, a vállalkozó tovább keresi a kiskapukat és mohóvá válik. Szopóka beállt.
Én ezt nem akarom végigcsinálni, mert tudom hová vezet. Tudok olyan cégről, ahol várólistára tesznek, ha olyan sok a meló. De, legalább megőrzik a kisszériás vagy egyedi megrendelés légkörét és minőségét, a komolytalan vevőket meg kiszűrik. Így kell ezt csinálni.
Nekem van más melóm is jelenleg, tehát megengedhetem magamnak, hogy minimális mennyiséget varrjak, így a mohóság nálam nem játszik és élvezem, hogy odafigyelhetek a legapróbb részletre is, mert van rá időm.

A cégtől függetlenül: sosem tudtam megérteni ezt a XXI. századi, mesterségesen felpörgetett életmódot, ahol mindenkit csak egy paraszthajszál választ el az infarktustól és az agyérgörcstől. Mi a herémre jó ez???

philostam 2013.02.16. 17:43:50

Az ideális akkor az, ha van egy jó nagy alaptőke, és az ember elhatározza, hogy nem a pénz hanem a minőség sokszorosításának fog élni. Megértem egyébként a vállalkozókat, hiszen erős az az effektus, ami azt mondatja az emberrel: "egy kicsit beáldozom a minőséget, hogy aztán majd később..." - szóval erősnek kell lennie a csinált produktum iránti szeretetnek, más út nagyon nincs. Én mondjuk - fegyverkovács, asztalos, lakatos felmenőkkel valszeg a véremben van - csak ezt az utat tartom ésszerűnek, hogy a pénzre csak mint eszközre tudjak tekinteni; mások meg fordítva.

A városi pörgés... Én megmondom őszintén nem vagyok "természetjáró", hanem inkább szökevény. A város lehetetlen, csak amolyan kényszermegoldás. Pedig nem vagyok különc, normális guy voltam mindig is. Nem vagyok a "társadalomkritikus" típus sem, nem gyűlölöm a városi életet hanem szomorúvá tesz. Valami elveszett ott. Mennyi remek vívmány, találmány, ha egyenként nézzük, de együtt valami undorító vigyori massza az egész, az állítólagos "élet" nevében, ami végig sincs gondolva, hogy mi a büdös fene lenne. Egyébként emiatt a természetjáróktól is idegenkedem, mert csak a természetnek, az "életnek" a napos oldalát dicsérik, a csendeset, a nyugodtat stb. Nem vertek még sátrat vadkanágyástól száz méterre, a horrorfilmbe illő hörgések közt aludva! :) (aznap este egy hatalmas szarvas is 2-3 méterre jött a sátramhoz, el kellett diszkréten ijesztenem, nehogy megakadjon és pánikba essen; feledhetetlen).

Don't Panic, Stay Calm 2013.02.16. 19:10:13

@philostam: Én élvezek magamnak varrni, módosítani cuccokat. Számomra minden egyes alkalom egy varázslat, ahogyan a darab szövetből, pántokból és csatokból összeáll valami tetszetős és használható dolog. Ha ezekkel a termékekkel másoknak is örömet okozhatok, az csak ráadás.

Nem is annyira a "városi pörgés" ellen vagyok, hiszen én is városi gyerek vagyok, hanem úgy általában ez az értelmetlen túlhajszoltság ellen. Úgy érzem, hogy ezzel kiveszik bennünk az egészséges egyensúlyozás ösztöne a hagyománytisztelet és a kedvező fejlődés között.
Az épített környezetnek voltak/vannak előnyei. Ezért jöttek létre. Ezért hívta életre a társadalom és a közösség igényei. A gondot abban látom, hogy mára inkább az árnyoldalai kezdenek kidomborodni. A természet sem olyan idilikus, mint ahogyan azt sokan próbálják beállítani. Máskülönben az ember nem tömörült volna kommunákba és nem akarná folyamatosan csökkenteni annak hatását a mindennapi életében. Ezt én is megtapasztaltam már a hosszú évek túrázásai során. Ennek ellenére nem szabadna elfelejtenünk, hogy nélküle mi sem létezhetnénk ezen a bolygón, de ha állandóan megpróbálunk erősebbnek és okosabbnak látszani, mint Ő, akkor vele sem sokáig!

philostam 2013.02.16. 19:43:29

Igen, de mi összetévesztjük a civilizációt (az épített környezetet) a várossal. Valójában a város egy kiegészítő képződményként jött létre: asztalokat, csészéket, fegyvereket csinálni a harcosoknak, udvaroknak, egyházaknak. Mivel ez utóbbiak nem éppen valóságos és egyenes eszmék meg elvek alapján voltak felül, ezért szépen elbuktak, és végül oda jutottunk, hogy mi, szegény városiak magunkat hisszük a természet koronáinak. Mikor a középkor értelme talán a lovagság és a szerzetesség harmadikká (afféle töprenkedő vándorremeteséggé) való összeforrása lett volna. - Na de tudom hogy ezzel már messzire megyek a témától, abbahagyom.

Apropó: a "The great global warning schwindle" dokumentumfilmet ajánlom megnézésre, nagy eséllyel az egész globális felmelegedés kamu, inkább talán az olajcsúcstól kellene tartani.

mengyan 2014.01.07. 10:17:20

Szia! Nem tudom, foglalkozol-e még a bloggal. Én most találtam rá, és nagyon tetszik. Az lenne a kérdésem, hogy benzin és/vagy alkohol főzőkhöz használható-e a benzinkutakon kapható E85 bioetanol. Egyre több benzinkúton kapható, relatíve olcsó, viszont attól tartok, túl van adalékolva, és rohadtul fog kormolni. Illetve még attól félek, hogy mivel az etanol a legjobb hőértékű, elolvassza pl a sörös dobozból készült alkoholos főzőt.