Leírás

Természetjárás, túrázás, táborozás, bozótmívesség, ősi készségek, vadonbéli magabiztosság, élni a vadonban, túlélni a vadonban. Hiking, trekking, camping, bushcraft, primitive skills, wilderness self reliance, wilderness living, wilderness survival.

Címkék

aerob (1) aktív szén (3) alkoholos főzők (2) általános (42) alufólia (2) anaerob (1) Aquamira (1) Bahco Laplander (1) bakancs (8) bakancsfűző (2) bambusz (1) benzinfőző (1) besugárzás (1) betétkesztyű (1) betétzokni (1) biodízel szűrő (1) bio tampon (1) bozótmíves (2) bróm (1) brómos tea (1) bushcraft (2) Camelbak UV (1) Cannabis sativa (1) Carrauntoohil (1) cipőfűző (2) csípés kezelése (1) csuklóiránytű (1) dehidráció (1) derékalj (4) desztilláció (1) dupla hurkos cipőfűző kötés (1) egykezes tűzgyújtás (1) elemek tárolása (1) Erdőtörvény (1) Esbit (2) evőeszközök (5) ezüst (1) fatüzelésű főző (1) felszerelés (86) felszerelés ápolása (5) fénykezelés (1) fizikai szűrés (2) fluor (1) fogfehérítés (1) folyadékvesztés (4) fordított ozmózis (1) forralás (2) FO szűrő (1) G10-es óraszíj (1) gázfőző (1) gázpalackok (1) GSI (1) GSI bögre fedő (1) gyufa (1) hálózsák (5) harisnya (1) hátizsák (5) hidrogén-peroxid (2) higénia (8) hőháztartás (6) horgászat (1) hyperthermia (1) hypothermia (1) intimbetét (1) intimkehely (1) intimpárnácska (1) Írország (1) jód (2) kalap (1) kálium-permanganát (2) Katadyn (2) katonai szűrő (1) kávéfilter (1) kémiai vízkezelés (1) kémiai víztisztítás (1) kender (1) keszü főző (1) Killarney (1) kisdolog (5) kiszáradás (1) klór (1) klór-dioxid (1) klórtabletta (1) kombinált szűrőeszközök (1) kovakő (1) kulacsalapanyagok (1) kulacsok (1) kulacs v. vizestömlő (1) lábgomba (1) len (1) lepárlás (1) Lifestraw (1) magnéziumtömb (1) menstruációs görcsök enyhítése (1) menstruáció a vadonban (2) mész (1) Montbell (1) mosható intimbetét (1) mozgásformák (1) MRE melegítő (1) Multicam (1) nagydolog (6) napenergiás főző (1) nátronlúg (1) NTOA (1) öngyújtó (1) összehajtható tartályok (1) oxigénkezelés (1) ózon (1) pálmalevél (1) pamut (1) ponyva (1) Poo Powder (1) pottyli (1) Pure UV (1) ruházat (10) saját projektek (7) sátor (8) sátorcövek (1) sisakbélés (1) Steripen (1) Suunto (1) szabályok (5) szalma (1) szűrőeszközök (1) tábori wc (6) taktikai kesztyű (1) tanácsok (130) táplálkozás (7) tartós gyufa (1) Tatonka bögre fedő (1) természetes módszerek (1) termoszok (1) TicTac másként (1) tippek (15) Trangia tunning (1) túraedények (7) túrafőzők (12) túrázás jogi szabályozása (1) túrázós lista (1) túra tervezése (6) tűzacél (1) tűzacél használata (1) tűzcsiholó szíj (1) tűzdugattyú (1) tűzeke (1) tűzeszterga (1) tűzfűrész (1) tűzfúró (1) tűzgyalu (1) tűzgyújtás elemmel (1) tűzgyújtás faeszközökkel (1) tűzgyújtás lencsével (1) tűzgyújtó íj (2) tűzsodró (2) tűzszerszámok (16) ultraibolya fény (1) ultralight (10) USMC bakancsfűző kötés (1) utazós fogkefe (1) UV lámpa (1) vászontálak (1) vászonvödrök (1) vegyifőző (1) viaszok és zsírok (1) vihargyufa (1) vizeskannák (1) vizestasakok (1) vizestömlők (1) vízforralás bambuszban (1) vízforralás kövekkel (1) vízforralás műanyagflakonban (1) vízhólyag (1) vízszennyezés (1) vízszűrő házilag (1) víztároló eszközök (5) víztartályok (1) víztisztítás (18) víztisztítás napfénnyel (1) víztisztítás UV fénnyel (1) víztisztító kulacsok (1) víztisztító pumpák (1) víztisztító szívócsövek (1) wc-zés (6) wc papír (2) wc papír alternatívák (1) Yak tube (1) zsugorcső (1) Címkefelhő

Látogatók

Feedek

2010.09.25. 01:38 Don't Panic, Stay Calm

Táplálkozás a vadonban 4.

Mielőtt másolnál tisztelj meg azzal, hogy megkérdezel!

A jófajta élelem legalább annyira fontos - ha nem fontosabb - a vadonban, mint otthon. Az étel biztosítja az üzemanyagot a testednek a fizikai aktivitás fenntartásához és a szervezet fűtéséhez. Ráadásul olyan létfontosságú tápanyagokat vihetünk be általa, amit szervezetünk nem képes előállítani. Ilyenek az egyes vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, eszenciális amino- és zsírsavak.

De, ezeken felül ott van a három másik alkotóelem is, amikre az izommunkánál lesz szükségünk. Névszerint a szénhidrátok, zsírok és a fehérjék. A szénhidrátokról előzőleg már ejtettem pár szót. Most csak néhány kiegészítés. Az átlagos táplálkozás akár 50%-át is adhatják ezek a C-H láncolatok. Az ösvényen ez a szám felmehet egészen 70%-ig is! Amiből a cukrokhoz sorolt vegyületek adják a gyors energiát, míg a keményítők a hosszú távú üzemanyagot. A nyersanyag feldolgozásának mikéntje és a finomítás azonban nagyban ronthatja a szénhidrátok tápértékét, ezért  a legjobb megoldás, ha teljes magvakat használunk (vagyis korpával együtt feldolgozottat), de még jobb, ha egészen az indulás előtti napig egészben tároljuk a szemeket és csak a csomagolás során roppantjuk vagy daráljuk le őket, mert a csírakezdemény sérülésével a tápérték, de leginkább a vitamintartalom akár 80%-át(!) is elveszíthetjük. Ugyanez igaz a cukrokra is. Mármint hogy minél kevesebb ipari feldolgozáson és finomításon essen át a termék! Egyébként ha magáról a cukorról beszélünk, akkor hagy mondjam el, hogy a kristálycukor és a barnacukor között nincs olyan egetverő különbség, mint azt sokan gondolják. Utóbbi is kristálycukor csak nádmelaszt adagoltak hozzá. Ha valami igazán jót akarsz, akkor keresd a Muscovadot! Ez a cukornádból kinyert magas tápértékű  édes szirup, amit kristályosítanak. Tehát ugyanúgy néz ki, mint a barnacukor, csak sokkal tapadósabb és sötétebb és százszor értékesebb. Ez az igazi - a méz után! - az édesszájú túrázóknak az ételeik édesítésére! Az egyszerű szénhidrátokat a szervezet nagyon gyorsan képes lebontani, míg a keményítő (pl. tészták) már kemény diót jelent, ezért hosszabb a hatásuk is. Tartsd szem előtt, hogy a legtöbb baleset az ösvényeken 11:00 óra és délután 3:00 körül történik, mert ekkor a legalacsonyabb a szervezet vércukorszintje! Tehát ezen időpontok előtt tolj be egy kis szénhidrát utánpótlást, magukra az időpontokra pedig tervezz be egy kis pihenőt! A zsírokról mindenkinek a mumus jut eszébe. Fenéket! Nagyapám a 70 hold szőlőben kapálva minden nap benyomott egy fél oldal szalonnát reggelire és sohasem volt baja a szívével, nem voltak érrendszeri problémái, nem volt elhízva és nem mellesleg 90 éves kort élt meg! Szóval hagyjuk a süketelést! A zsírokra szüksége van a szervezetnek és mivel ezeket még a keményítőnél is lassabban tudja csak lebontani, nagyon jó hosszútávú energiát jelentenek, a vércukorszint-ingadozás kellemetlen tünetei nélkül. Arról nem is beszélve, hogy az eszenciális zsírsavakat csak így tudjuk bevinni - bár ezek nagyobb mennyiségben növényi zsírokban fordulnak elő - és akkor még ott vannak a zsírban oldódó vitaminok (A, D, E, K), amiket a szervezet másként igencsak körülményesen tudna hasznosítani és raktározni. Túrázás során a tápanyagbevitel közel 25%-a is lehet zsír. Sőt! Télen vagy nagyon hideg éghajlaton ez nyugodtan kitehet 40%-ot is! Jó ötlet ilyen esetben a forró kakaót felturbózni pl. egy kanál nem sózott vajjal. És akkor ott vannak még a fehérjék. Ezek szintúgy 4 kalóriát tartalmaznak grammonként, mint a szénhidrátok, viszont ennek felszabadítása sokkal hosszabb időbe telik. Mindennemű fehérje 22 aminosavból épül fel. 14-et a szervezet is képes felépíteni, 8-at azonban nem tud előállítani. Ezek az eszenciális aminosavak. Mindkét csoportnak kulcsfontosságú szerepe van a helyes táplálkozásban. Az olyan ételek, mint vágóállataink, baromfiféléink, halak, tojás és tejtermékek teljes értékű fehérjét adnak, mert tartalmazzák mind a nyolc, szervezetünk számára eszenciális aminosavat. Akárhogyan is, eléggé behatárolt friss húst vagy tojást vinnünk magunkkal a vadonba a súly, törékenység és eltarthatóság szempontjából. Mindemellett a kíméletes eljárással konzervált vagy vaacum-csomagolt húsok, halak (pl. nagy kedvencem itt íreknél a John West tonhal konzerv) vagy éppen az előfőzött csirke jól hordozhatóak. Ezt használjuk ki! A szójabab vagy szójakészítmények szintén teljes értékű fehérjét tartalmaznak! Az olyan élelmek, mint a babok, lencse, földimogyoró, gabonafélék és egyéb magvak, zöldségek és gyümölcsök nem teljes értékű fehérjeforrások, azonban megfelelően kombinálva teljessé tehetik vadonbéli táplálkozásunkat. Hogy könnyen emlékezzünk a helyes kombinációra használjuk a nagy 'N' betűt. Az N négy összetevőt tartalmaz: dairy (tejtermékek), Grains (gabonafélék és az abból készült termékek), Legumes (hüvelyesek) és Seeds (egyéb magvak). Bármelyik szomszédos csoportot vegyítve lefedik az aminosav szükségletünket. Csak néhány példa az egyes csoportokhoz.

Dairy (tejtermékek): tej, tejföl, tejszín, túró, kefír, joghurt, sajt, vaj.

Grains (gabonafélék és abból készült termékek): búza, árpa, rozs, zab, kukorica, rizs, köles, korpa, kuszkusz, bulgur, tésztafélék, müzlik és egyéb pelyhek, ropogós kekszek, kenyérfélék és más pékáruk.

Legumes (hüvelyesek): szárazbabok, zöldbab, borsók, lencsék, földimogyoró, tofu

Seeds (egyéb magvak): napraforgó-, len-, szezámmag, stb.

Amennyiben ábécé sorrendben párosítjuk őket, akkor képesek lefedni a teljes fehérje skálát. Vagyis a tejtermékek gabonafélékkel vagy azokból készült élelmiszerekkel, ez utóbbiak hüvelyesekkel, vagy épp a hüvelyesek magvakkak kiegészítve. Viszont az N betű szárairól választva nem fogják azt a tápértéket adni, amit szeretnénk. A gabonafélékből készült liszteknél tartsuk szem előtt, hogy csak a teljes kiőrlésű a nyertes játékos számunkra. Vagyis amik előállításánál nem kopasztották halálra azt a szerencsétlen magocskát őrlés előtt, hanem korpával együtt darálták a malomkövek között liszt finomságúra. Ez azért fontos, mert rengeteg rostot és ásványi anyagot elvesztenénk enélkül. A másik jellemzője a jó lisztnek, hogy ne porszerűre darált változatot keressünk a boltban, hanem kissé szemcsésebbet. Ez sokkal kedvezőbb hatással van az emésztésünkre. A hüvelyesek nitrogéntartalmuk miatt puffasztanak, ám kétszer akkora a fehérjetartalmuk, mint a gabonáknak. Táplálkozástanilag a tojást a tejtermékek mellé csoportosítjuk, mint állati fehérjét. Tehát a jó öreg tojásos nokedli egy kis fűszerrel szintén N betűs nyerőszéria (dairy&grains). Sokan nem tudják egyébként, hogy a fűszereknek magas a fehérje- és rosttartalma. Ráadásul a nyálkahártyákat ingerlő mivoltukból fakadóan (pl. kapszaicin az őrölt paprikában) elősegítik a nyál és gyomorsavtermelés, ami jó hatással van az emésztésre. Nem utolsósorban az étel is sokkal étvágygerjesztőbb velük. Mint egy jó csaj combfixben és csipkemelltartóban!

folyt. köv.

2 komment

Címkék: táplálkozás tanácsok


A bejegyzés trackback címe:

https://tulelniatermeszetben.blog.hu/api/trackback/id/tr42321572

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirko vosátka · http://vosatka.blog.hu 2010.10.16. 19:04:17

régen amúgy folyton szalonnát vittem túrázni :)) mostmár azért nem, mert a zsír felől próbálom a fehérje felé elbillenteni a dolgot, meg mondjuk mostanában szendvicset csinálok, abba meg nem akarok szalonnát tuszkolni :D

télen viszont szeretek szalonnát vinni. mostmár magam abálom tokaszalonnából :)

amúgy örülök, hogy így megvédted a zsírt! a zsírral inkább akkor van baj, ha egész nap ülsz, nem mozogsz és zsíros kajákat tolsz.

Don't Panic, Stay Calm 2010.10.26. 21:35:50

@mirko vosátka: Amint olvashattad a téli túrázás során a CH aránya felmehet egészen 70%-ig is, mert a szervezet rengeteg energiát használ el fűtésre. Szóval csak nyugodtan élvezd azt a jó, kis szalonnát az ösvényen! A "doboz joghurt, alma és egy darab rozskifli" féle reggeliket meg meg lehet hagyni az anorexiás irodistáknak. ;)